ثبت شرکت


تجارت و فعالیت‌های اقتصادی و انجام معاملات یا خدمات مختلف، همیشه و در طول تاریخ، جزئی اصلی از زندگی انسان‌ها را تشکیل داده است. هرچند این مفهوم در طول تاریخ ثابت مانده اما شکل کلی آن پیشرفت داشته است. در دنیای امروزی نیز شرکت‌‌های بی‌شماری در حوزه‌های مختلف فعالیت می‌کنند و به دنبال کسب منافع خود هستند. ثبت شرکت در چنین دنیایی، اولین قدم برای اعتبار بخشیدن به فعالیت مجموعه‌ها است.
با ثبت شرکت، می‌توانید جایگاه مجموعه خود را به‌عنوان یک شرکت رسمی تثبیت کرده و محکم‌تر فعالیت‌های خود را ادامه دهید. این موضوع نه تنها بر روی مشتریان شما تأثیر می‌گذارد و باعث آسوده شدن خاطر آن‌ها می‌شود، بلکه تعهدات، اعتبار و حقوق کارمندان شما را نیز تضمین می‌کند. بنابراین یک شرکت ثبت شده بر ارزش و هویت شرکت می‌افزاید و حتی می‌تواند باعث سودآوری بیشتر آن شود.
در این مقاله ما به‌صورت جامع به تمامی سؤالات شما در این رابطه پاسخ می‌دهیم و تمام هر آنچه را که باید درباره ثبت شرکت بدانید، در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد. از آنجا که پروسه ثبت یک شرکت از حساسیت بالایی برخوردار است، بهتر است قبل از هر اقدامی در این زمینه، اطلاعات کافی را در این رابطه کسب نمایید. مطالب موجود در این مقاله به شما کمک می‌کند تا مراحل به ثبت رساندن شرکت خود را با خیالی آسوده آغاز نمایید.

راهنمای مطالعه

شرکت چیست؟

اجازه دهید ابتدا با این سؤال شروع کنیم که اصلاً شرکت چیست؟ به چه نوع مجموعه‌ای می‌توان یک شرکت گفت؟ هنگامی که دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی برای اهداف اقتصادی و تجاری با همدیگر کار کنند و در کار یا مال با هم سهیم باشند، یک شرکت تشکیل می‌گردد. در این حالت هر یک از اشخاص مذکور، دارای سهمی مشخص است که این سهم در مقابل کار یا سرمایه به فرد داده می‌شود. شرایط کلی کار به این شکل است که فعالیت مورد نظر انجام می‌شود، سپس با کسر هزینه‌های موجود، مقدار سود یا زیان مشخص می‌شود.
در مرحله بعد سود یا زیان موجود، به مقدار سهم هر فرد، بین افراد تقسیم می‌گردد. طبق قانون، هر نوع فعالیت اقتصادی که به‌صورت شراکتی و با مشارکت چند نفر انجام شود، باید به‌عنوان یک شخصیت حقوقی ثبت شود. این موضوع فقط شامل فعالیت‌های اقتصادی نیست بلکه به فعالیت‌های اجتماعی، آموزشی و حتی فرهنگی نیز مربوط می‌شود. کلمه شرکت با شراکت و شریک هم‌خانواده است و این موضوع به‌خوبی ماهیت یک شرکت را نشان می‌دهد.

معرفی انواع شرکت


شرکت‌ها برحسب نوع فعالیتی که دارند به دو دسته اصلی تحت عنوان شرکت‌های تجاری و شرکت‌های مدنی تقسیم می‌شوند. به آن دسته از شرکت‌هایی که هدف از فعالیت آن‌ها، فعالیت اقتصادی نیست، شرکت مدنی گفته می‌شود. این شرکت‌ها به‌عنوان شرکت‌های حقوقی نیز شناخته می‌شوند و همان‌گونه که گفته شد، هدف از فعالیت آن‌ها، کارهای تجاری نیست بلکه اهداف دیگری را دنبال می‌کنند. از جمله چنین شرکت‌هایی می‌توان به شرکت‌های خدماتی و فرهنگی اشاره کرد.
از طرف دیگر شرکت‌هایی که هدف از فعالیت آن‌ها انجام امور تجاری و صرفه اقتصادی است، شرکت‌های تجاری گفته می‌شوند که خود دارای انواع مختلفی هستند. به‌طورکلی شرکت‌های تجاری به ۷ دسته اصلی تحت عنوان شرکت‌های سهامی، شرکت تعاونی تولید و مصرف، شرکت نسبی، شرکت مختلط سهامی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت تضامنی و شرکت با مسئولیت محدود، تقسیم می‌شوند. در ادامه هر کدام از شرکت‌های تجاری گفته شده را به‌طور خلاصه توضیح خواهیم داد تا با حوزه فعالیت و شرایط تأسیس هر یک آشنا شوید.

شرکت سهامی

شرکت‌های سهامی مانند شرکت‌های سهامی خاص یا عام نوعی از شرکت‌های تجاری هستند که برای ثبت آن‌ها باید تعداد اعضای شرکت، حداقل به ۳ نفر برسد. از طرف دیگر طبق قانون، حداقل سرمایه لازم برای ثبت این شرکت‌ها، یک میلیون ریال است. همچنین باید ۲ بازرس الزاماً در شرکت سهامی خاص وجود داشته باشند. سمت‌هایی مانند مدیرعامل، نائب رئیس و رئیس هیئت مدیره به‌صورت اجباری باید در شرکت سهامی خاص وجود داشته باشند. بنابراین برای ثبت چنین شرکتی حتماً به ۳ عضو همراه با ۲ بازرس نیاز است.

شرکت تعاونی تولید و مصرف

طبق قانون چنین شرکتی باید با مشارکت حداقل ۷ نفر با تابعیت ایرانی تأسیس شود و کلمه تعاونی حتماً باید در نام آن ذکر گردد. همچنین اهداف کلی چنین شرکتی باید در راستای اهداف هفتگانه مندرج در قانون بخش تعاونی باشد. ثبت شرکت تعاونی نیازمند آگاهی کاملی در این زمینه است و ریزه‌کاری‌های خاص خود را دارد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم بدون دریافت مشورت از کارشناسان با تجربه، اقدام به ثبت این شرکت ننمایید.

شرکت نسبی

این شرکت به‌نوعی ساده‌ترین نوع شرکتی است که در این دسته‌بندی جای می‌گیرد. هدف از تأسیس چنین شرکتی، انجام امور تجاری و بهره‌وری اقتصادی است که سود حاصله بین تمامی اعضا برحسب میزان سرمایه‌شان، تقسیم می‌شود. برای ثبت شرکت نسبی و تأسیس آن باید حداقل ۲ یا چند نفر وجود داشته باشند.

شرکت مختلط سهامی

اگر عده‌ای شریک سهامی با یک یا چند نفر دیگر به‌عنوان شریک ضامن، شرکتی را تأسیس کنند، به شرکت تازه تأسیس شده، شرکت مختلط سهامی گفته می‌شود. این شرکت برای ثبت باید نامی مخصوص داشته باشد. همچنین حق و حقوق و میزان سهم تمامی اعضا باید در آن مشخص باشد.

شرکت مختلط غیر سهامی

شرکتی که میان یک یا چند نفر شریک ضامن با یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود تشکیل می‌شود، شرکت مختلط غیر سهامی نامیده می‌شود. هدف این شرکت انجام امور تجاری بوده و فعالیت آن بدون انتشار سهام انجام خواهد شد.

شرکت تضامنی

این شرکت نیز برای تأسیس و ثبت نیاز به وجود حداقل ۲ نفر و بیشتر دارد و هدف آن، انجام امور اقتصادی است. این شرکت تحت عنوان نامی مخصوص به‌صورت مسئولیت تضامنی تشکیل می‌شود. این موضوع به این معنی است که اگر میزان دارایی و ثروت شرکت برای پرداخت قرض‌ها و تعهدات شرکت به مشتریان و کاربران خود کافی نباشد، هر یک از اعضای این شرکت، به تنهایی مسئول پرداخت تمامی قرض‌ها به افراد ثالث هستند.

شرکت با مسئولیت محدود

برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود حداقل به دو نفر نیاز است و میزان حداقل سرمایه لازم آن، حدود یک میلیون ریال می‌باشد. میزان مسئولیت هر فرد در چنین شرکتی به اندازه میزان سرمایه آن شخص است. همچنین برخلاف شرکتی مانند شرکت سهامی، مدت مسئولیت هیئت مدیره نامحدود است. البته این موضوع می‌تواند تحت تأثیر مواردی که در اساسنامه ذکر شده است، تغییر کند. شرکت با مسئولیت محدود یا LTD بیشترین انتخاب نوع شرکت در امور تجاری، در بین دیگر کشورهای دنیاست.

چرا باید ثبت شرکت را انجام داد؟

شاید اولین سؤالی که بسیاری از صاحبان کسب و کارها و شرکت‌ها از خود می‌پرسند، این است که اصلاً چرا باید شرکت خود را ثبت کنیم؟ اهمیت ثبت شرکت در چیست؟ در پاسخ باید گفت که ثبت شرکت باعث می‌شود که شرکت شما دارای وجهه‌ای رسمی و قانونی شود. به همین دلیل تمامی فعالیت‌های تجاری شرکت و معاملات آن کاملاً قانونی است.
همچنین این فعالیت‌ها از درجه اعتبار بالاتری نسبت به دیگر شرکت‌های رقیب برخوردار خواهند بود که همین موضوع امتیاز ویژه‌ای برای شما محسوب می‌شود. ثبت شرکت می‌تواند دلایل زیاد دیگری نیز داشته باشد که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد.

تقسیم مسئولیت‌های مالی و حقوقی

جالب است بدانید که قانون از اشخاص ثالثی که با شرکت‌های ثبت شده و رسمی معامله می‌کنند، حمایت می‌کند. همین موضوع باعث شده است که تمامی افراد و همچنین کارآفرینان ترجیح می‌دهند با یک شرکت ثبت شده و رسمی معامله کنند. طبق قانون هنگامی‌که فردی با یک شخص حقیقی (یعنی یک فرد) معامله می‌کند، تمام مسئولیت‌های حقوقی فقط بر عهده همان فرد است.
این در حالی است که در هنگام معامله یا عقد قرارداد با یک شرکت رسمی، تمام اعضای آن شرکت نسبت به سود یا ضرر ناشی از آن معامله مسئول هستند. این موضوع می‌تواند به افراد طرف معامله این تضمین را بدهد که با شرکت قابل‌اعتمادی در حال معامله هستند که حتی در صورت ضرر نیز می‌تواند قسمتی از سرمایه خود را بازیابند.

توانایی شرکت در مزایده‌ها، مناقصه‌ها و قراردادهای دولتی

همان‌گونه که می‌دانید شرکت‌های دولتی سالانه تعداد زیادی مناقصه و مزایده برای تأمین اقلام خود برگزار می‌کنند. برگزاری این مزایده‌ها شامل کارهای خدماتی نیز می‌شود. طبق قانون فقط شرکت‌هایی که به‌صورت رسمی ثبت شده باشند، اجازه شرکت در این مناقصه و مزایده‌ها را دارند. با ثبت شرکت خود می‌توانید سود سرشاری از این موضوع و عقد قراردادهایی با شرکت‌های دولتی داشته باشید.

راحتی بیشتر در دریافت وام‌ها و مجوزها

ثبت شرکت این امکان را برای شما فراهم می‌کند که به‌عنوان یک شخص حقوقی، برای دریافت وام‌های بانکی و مجوزهای مختلف، راحتی بیشتری داشته باشید. گاهی اوقات کسب برخی از مجوزها یا دریافت بعضی از وام‌ها و تسهیلات می‌تواند سود زیادی را برای شرکت رقم بزند. بنابراین با ثبت کسب و کار خود به‌عنوان یک شرکت رسمی، می‌توانید از چنین فرصت‌های طلایی نهایت استفاده را داشته باشید.

مزایا و معایب ثبت شرکت در ایران

گفتیم که ثبت شرکت می‌تواند اعتبار و ارزش و هویت بیشتری را برای شرکت رقم بزند و به تمامی فعالیت‌های آن وجهه قانونی دهد. شرکتی که به‌صورت رسمی ثبت نشود، از لحاظ قانونی جزو شرکت‌های تضامنی محسوب می‌گردد. چنین شرکتی می‌تواند این حس را به مشتریان و افراد طرف قرارداد منتقل کند که هیچ یک از اعضای این شرکت، حاضر به قبول مسئولیت در قبال مشکلات احتمالی نیست.
در چنین شرایطی قطعاً مشتریان ترجیح می‌دهند که به سراغ کسب و کار‌هایی بروند که به‌صورت رسمی ثبت شده باشند. چراکه این موضوع به‌نوعی تضمینی رسمی برای آن‌ها و معامله مورد نظر محسوب می‌شود. با تمامی موارد گفته شده تاکنون، ثبت شرکت در ایران می‌تواند مزایا و معایب خاص خود را داشته باشد.

مزایای ثبت شرکت در ایران

در این بخش برخی از مزایای ثبت شرکت را ذکر می‌کنیم:

  • توانایی دفاع از حقوق خود: شرکت‌ها می‌تواند با ثبت رسمی، زیر چتر حمایتی قانون قرار بگیرند. بدین ترتیب در صورت بروز هر نوع مشکلی، این شرکت‌ها توانایی دفاع از حقوق خود را خواهند داشت و می‌توانند از طریق قانون، اقدامات لازم را انجام دهند.
  • ثبت سابقه شرکت به‌صورت رسمی: پس از آنکه اقدام به ثبت شرکت خود کردید، سابقه شما در سامانه‌ها ثبت شده و این موضوع به مرور باعث افزایش اعتبار شما خواهد شد. در نتیجه با استفاده از همین سابقه و نشان دادن تجربه خود، می‌توانید مشتریان بیشتری را جذب کنید.
  • امکان فعالیت در عرصه تجارت خارجی: با ثبت شرکت به‌صورت رسمی، این امکان برای نماینده قانونی شرکت فراهم می‌شود که با استفاده از این امتیاز بتواند اقدام به فعالیت در عرصه تجارت خارجی نماید. بدین ترتیب می‌توانید اقدام به صادرات یا واردات کالا نمایید و سود زیادی را به دست آورید.
  • حل راحت‌تر اختلافات بین شرکا: هنگامی که شما برای ثبت شرکت خود اقدام می‌کنید، اساس‌نامه شرکت نیز در مرجع ثبت شرکت‌ها ثبت می‌شود. اساسنامه شامل اطلاعات لازم در رابطه با مواردی مانند میزان سهام هر یک از شرکا، میزان سرمایه، نوع مسئولیت و نوع شرکت است. با ثبت این اساسنامه در صورت بروز هرگونه اختلافی بین شرکا، می‌توان با مراجعه به قانون و این اساسنامه، مشکل ایجاد شده را به راحتی حل کرد.
  • امکان اخذ نمایندگی رسمی: شرکت‌ها و کمپانی‌های بزرگی که در بازارهای داخلی و خارجی فعالیت می‌کنند، برای جلوگیری از هرگونه مشکل حقوقی یا مالی، ترجیح می‌دهند که فقط با شرکت‌هایی که به‌صورت رسمی ثبت شده‌اند، همکاری کنند. چرا که این موضوع علاوه بر کاهش مشکلات، باعث حفظ وجهه و اعتبار آنان نیز می‌شود. بنابراین با ثبت شرکت خود می‌توانید این فرصت را برای افزایش پیشرفت کسب و کار خود داشته باشید.

معایب ثبت شرکت در ایران

هرچند ثبت شرکت مزایای زیادی را برای صاحبان شرکت‌ها دارد، اما می‌تواند معایبی را نیز با خود به همراه داشته باشد. چرا که اکنون به‌عنوان یک کسب و کار ثبت شده باید یک سری از قوانینی را که شامل حال شرکت می‌شود، رعایت نمایید. در ادامه به مواردی که می‌توانند معایبی برای این موضوع محسوب شوند، اشاره خواهیم کرد.

  • بیمه کردن کارگران و کارمندان: تمامی کارگران یا کارمندانی که در شرکت کار می‌کنند، باید توسط شرکت بیمه تأمین اجتماعی شده و بیمه آن‌ها توسط شرکت پرداخت شود.
  • پرداخت حقوق طبق قانون اداره کار: به‌عنوان یک شرکت رسمی باید از قوانین اداره کار تبعیت کنید و حقوق کارگران یا کارمندان خود را بر اساس میزان گفته شده توسط اداره کار پرداخت نمایید.
  • داشتن یک دفتر رسمی مشخص: به‌عنوان یک شرکت رسمی باید اقامتگاهی مشخص برای انجام کارهای خود داشته باشید. از آنجا که داشتن یک مرکز مشخص می‌تواند هزینه‌هایی زیادی را برای شرکت‌ها داشته باشد، ممکن است به‌عنوان یکی از معایب ثبت شرکت محسوب شود.
  • پرداخت مالیات: حال که شرکت شما ثبت شده است، باید اقدام به پرداخت مالیات نمایید. البته باید توجه داشته باشید که میزان مالیات، برحسب میزان سود شرکت و درآمد مجموعه حساب می‌شود. بنابراین اگر شرکت سودی به دست نیاورد یا اینکه فعالیتی انجام ندهد، می‌تواند با ارائه اظهارنامه‌ای مبنی بر این موضوع به اداره مالیات، از پرداخت مالیات معاف شود. پروسه ارائه اظهارنامه مالیاتی حداقل باید سالی یک‌بار طی گردد.

دو راه اصلی ثبت شرکت

باید این نکته مهم را مدنظر داشته باشید که به‌طورکلی دو روش اصلی برای ثبت شرکت وجود دارد. روش اول انجام این کار توسط خودتان است. شما می‌توانید بدون نیاز به هیچ موسسه‌ای، تمامی فرآیندها را از صفر تا صد انجام دهید. در این حالت نیازی به پرداخت حق‌الوکاله و کارمزد به هیچ شخص یا موسسه‌ای نیست.
البته باید توجه داشته باشید از آنجا که شما به این مسیر آگاهی ندارید و تقریباً همه کارهایتان فقط با آزمون و خطا پیش می‌رود، پروسه انجام این کار که خود فرآیندی طولانی است، بسیار طولانی‌تر خواهد شد. در نتیجه ممکن است واقعا مشکلات زیادی را برایتان ایجاد کند. از طرف دیگر ممکن است اشتباهات زیادی انجام دهید که گاه در آینده می‌تواند مشکلاتی جدی را برایتان به وجود بیاورد.
روش دوم پرداخت کارمزد و حق‌الوکاله به یک موسسه معتبر و باسابقه در این زمینه است تا تمامی کارهای شما را انجام دهد. بدین ترتیب در وقت و انرژی خود صرفه‌جویی خواهید کرد و پروسه ثبت شرکت نیز در مدت‌زمان بسیار کمتری انجام خواهد شد. با این کار از بروز هر نوع مشکل حقوقی احتمالی در آینده نیز پیشگیری می‌کنید.

راهنمای ثبت شرکت

همان‌گونه که گفتیم ثبت شرکت یک فرایند طولانی است و برای انجام آن نیاز به طی مراحل خاصی است. به همین خاطر بهتر است که ابتدا به‌صورت کلی با این پروسه آشنایی پیدا کنید. در ادامه کارهایی را که برای طی کردن این مسیر باید انجام دهید، توضیح می‌دهیم.

ثبت‌نام در سامانه ثنا

متقاضیان باید یا به‌صورت مراجعه حضوری به دفتر خدمات قضایی یا به‌صورت غیرحضوری و از طریق وب‌سایت sana.adliran.ir در سامانه ثنا ثبت‌نام کنند. برای ثبت‌نام در این مرحله نیاز به ارائه هیچ مدرکی نیست. البته در بحث مجوزها ریزه‌کاری‌هایی وجود دارد که به دلیل طولانی بودنشان، بهتر است با کارشناسان باتجربه در این زمینه مشورت کنید.

شروط لازم برای ثبت رسمی شرکت

یکی از شروط لازم برای این کار، عدم داشتن سوءپیشینه هیئت‌مدیره و مدیرعامل است. هیچ یک از افراد نامبرده نباید دارای سوءپیشینه باشند. شرط بعدی این است که مدیرعامل تنها می‌تواند در یک شرکت چنین مقامی داشته باشد. البته باید توجه داشت که ضرورتی ندارد مدیرعامل جزو سهامداران شرکت باشد.
از دیگر شروط لازم، رسیدن تعداد شرکا به حدنصاب‌های تعیین‌شده است. (در قسمت معرفی انواع شرکت توضیح دادیم که برای ثبت هر شرکت باید تعداد شرکا حداقل چند نفر باشد.) همچنین هرگونه شرکت هرمی یا بازاریابی‌های شبکه‌ای طبق قانون ممنوع است.

مدارک لازم برای ثبت شرکت

برای انجام تمامی مراحل ثبت شرکت نیاز به ارائه مدارکی مشخص است. البته باید بدانید که مدارک لازم در این زمینه به دو دسته اصلی مدارک عمومی و مدارک اختصاصی تقسیم می‌شوند. مدارک عمومی به آن دسته از مدارکی گفته می‌شود که برای تمامی شرکت‌های مختلف ثابت است. مدارک اختصاصی نیز به مدارکی گفته می‌شود که بسته به نوع فعالیت هر شرکت متفاوت است. مدارکی را که در حالت کلی باید ارائه کنید معرفی می‌کنیم.

تقاضانامه

یکی از مواردی که برای دریافت اظهارنامه لازم و ضروری است، تنظیم تقاضانامه است. اطلاعات موجود در تقاضانامه به‌دقت توسط کارشناسان اداره ثبت بررسی شده و بقیه مراحل کار طبق آن پیش می‌رود.

مدارک شناسایی

ارائه مدارکی مانند شناسنامه عکس‌دار و کارت ملی لازم است. از طرف دیگر نیاز به ارائه کارت پایان خدمت یا کارت معافیت یا حتی مدارک تحصیلی نیست. البته ممکن است برای کسب مجوزهایی تخصصی، مربوط به حوزه فعالیت شرکت، ارائه مدرک تحصیلی تحت شرایط خاصی لازم باشد. در صورت نیاز به استعلام سابقه کیفری، این کار به‌صورت خودکار در سامانه انجام می‌شود.

اظهارنامه و اساسنامه

اظهارنامه را باید از اداره ثبت شرکت‌ها تهیه نمود چرا که اظهارنامه جزو اوراق بهادار محسوب می‌شود. از طرف دیگر اساسنامه شامل تمامی اطلاعات مربوط به شرکا و حدود اختیارات هر یک، میزان سرمایه، نوع مسئولیت و میزان تقسیم سود بین آن‌ها است. در واقع تمامی اطلاعات مربوط به نوع فعالیت و نحوه کار شرکت، در اساسنامه خلاصه می‌شود.
اساسنامه توسط کارشناسان ثبت شرکت‌ها تنظیم می‌شود و تمامی شرکا و اعضای شرکت باید آن را امضا کنند. همچنین مواردی مانند نحوه انحلال شرکت نیز در همین اساسنامه نوشته می‌شود. رکن اصلی شرکت‌هایی مانند شرکت‌های سهامی خاص و عام، شرکت مختلط سهامی و شرکت‌های تعاونی، اساسنامه است.

اقرارنامه

به‌طورکلی اقرارنامه به این معنا است که بازرسان مسئول با مدیران شرکت هیچ‌گونه نسبت خانوادگی ندارند و از آن‌ها حقوق دریافت نمی‌کنند. متن اقرارنامه باید توسط تمامی اعضای هیئت‌مدیره نوشته و امضا شود. اقرارنامه برای شرکت‌های مسئولیت محدود و سهامی خاص لازم است.

صورت‌جلسه تصمیمات هیئت‌مدیره

در جلساتی که برای گرفتن تصمیمات مهم توسط هیئت‌مدیره برگزار می‌شود، حتماً باید بیش از نصف اعضا حضور داشته باشند. این موضوع باعث رسمی شدن این جلسات می‌شود. تصمیماتی که توسط هیئت‌مدیره و پس از انتخاب آن‌ها در این جلسات اتخاذ می‌شود، باید صورت‌جلسه شده و در اختیار اداره ثبت قرار گیرد. برگه صورت‌جلسه، تصمیمات و مذاکرات مهمی که انجام شده است را به اطلاع اداره ثبت می‌رساند.

مجوز فعالیت و کارت بازرگانی

شرکت‌هایی که در زمینهٔ واردات یا صادرات کالا فعالیت می‌کنند، الزاماً باید کارت بازرگانی داشته باشند و آن را به اداره ثبت شرکت ارائه دهند. در رابطه با مجوز فعالیت نیز باید گفت که ارائه این مدرک الزامی نیست. به‌جز مواردی که برای فعالیت، نیاز به مجوز مراجع ذی‌صلاح است. در این صورت باید این مجوز نیز توسط شرکت به اداره ثبت ارائه شود.

وکالت‌نامه و قیم‌نامه

اگر شرکتی برای ثبت خود ترجیح دهد که در تمامی مراحل آن، وکیل شرکت نیز حضور داشته باشد، این وکیل باید دو مدرک وکالت‌نامه و قیم‌نامه خود را به اداره ثبت ارائه کند. فقط در چنین حالتی است که این اجازه به او داده می‌شود.

تقویم نامه

اگر اعضای شرکت برای تأسیس شرکت، آورده‌ای غیر نقدی را در میان گذاشته باشند، کارشناسان دادگستری این آورده را در حضور سایر شرکا قیمت‌گذاری می‌کنند. این کار باعث می‌شود که حق تمامی اعضا حفظ شود. در نهایت سند این قیمت‌گذاری، تقویم نامه نامیده می‌شود و برای تأسیس و ثبت شرکت ضروری است.

آگهی روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار

روزنامه‌های رسمی طبق قانون مرجع انتشار آگهی همه شرکت‌هایی است که به‌تازگی تأسیس شده‌اند. در واقع چاپ آگهی در این روزنامه‌ها به‌عنوان اعلام رسمی و قانونی آغاز فعالیت‌های شرکت محسوب می‌شود.

بررسی هزینه های ثبت شرکت

ثبت شرکت به‌طورکلی دو دسته هزینه ثابت و هزینه متغیر دارد. هزینه‌های ثابت صرف مواردی مانند گیره، پوشه و تهیه کپی‌ها و مدارک لازم می‌شود. از طرف دیگر هزینه‌های متغیر بستگی به نوع شرکت و زمینه فعالیت آن دارند. ممکن است هزینه‌های متغیر برای یک شرکت کم باشد در حالی که این هزینه‌ها برای شرکتی که در زمینهٔ دیگری فعالیت می‌کند، زیاد باشند.
این موضوع همچنین به ثبت آگهی‌های مختلف مانند آگهی‌های روزنامه کثیرالانتشار نیز بستگی دارد. حتی میزان این هزینه در شهر تهران با مقدار آن در شهرستان‌ها نیز متفاوت است. به نحوی که برای ثبت در شهر تهران نیاز به هزینه بیشتری است. حتی ثبت رسمی شرکت‌ها در مناطق آزاد نیاز به هزینه بیشتری نسبت به سرزمین‌های اصلی کشور دارد. بنابراین نمی‌توان هزینه ثبت شرکت را به‌طور دقیق عنوان کرد.
همچنین باید توجه داشت که این هزینه‌ها نیز با توجه به وضعیت اقتصادی هر سال تغییر می‌کنند. به‌عنوان ‌مثال هزینه‌های این کار در سال ۱۴۰۱ از مبلغ حداقل یک میلیون و دویست هزار تومان شروع می‌شد و افزایش پیدا می‌کرد. این در حالی است که هزینه‌ها در سال ۱۴۰۲ از حداقل مبلغ یک میلیون و ششصد هزار تومان شروع می‌شود و به ترتیب افزایش پیدا می‌کند.

اهمیت انتخاب نام مناسب برای شرکت

یکی از مراحل اصلی ثبت شرکت، انتخاب نام مناسب برای آن است. کارشناسان اداره ثبت نام پیشنهادی شرکت شما را بررسی کرده و در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، آن را رد می‌کنند. رد شدن نام شرکت از سوی کارشناسان اداره ثبت باعث به تأخیر افتادن مراحل ثبت رسمی شرکت می‌شود. این موضوع به‌خوبی اهمیت انتخاب یک نام درست و مناسب را برای شرکت نشان می‌دهد.
همچنین این نام باید به‌خوبی بتواند معرف شرکت شما باشد و فعالیت‌های شما را نشان دهد. برای انتخاب نام مناسب باید نکات مهمی را مورد توجه قرار دهید. توجه به این نکات می‌تواند به شما در انتخاب نامی مناسب کمک کند. از جمله این نکات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم استفاده از نام کشور ایران: استفاده از نام کشور ایران یا هر نام مشابه دیگری در انتخاب اسم شرکت مجاز نیست.
  • عدم تشابه با نام دیگر شرکت‌ها: اسمی که انتخاب می‌کنید نباید با نام دیگر شرکت‌هایی که به‌طور رسمی ثبت شده‌اند، تشابه داشته باشد.
  • ممنوعیت در استفاده از نام افراد مشهور: استفاده از نام افراد سرشناس و مشهور در انتخاب نام شرکت می‌تواند باعث رد شدن آن توسط کارشناسان اداره ثبت شود.
  • استفاده از نام‌های غیرفارسی ممنوع است: نامی که برای شرکت خود انتخاب می‌کنید باید کاملاً فارسی باشد. بنابراین از انتخاب نام‌ها و کلمات غیرفارسی اجتناب کنید.
  • نام باید معنی مشخص داشته باشد: نامی که برای شرکت خود انتخاب می‌کنید باید در لغت نامه‌ها دارای یک معنی مشخص باشد. استفاده از نام‌هایی که معنای آن‌ها گنگ و نامشخص است، مجاز نیست.
  • عدم استفاده از اعداد در نامگذاری: در نام شرکت نباید هیچ عددی وجود داشته باشد. البته استفاده از اعداد در نام شرکت اگر به‌صورت حروف نوشته شود، مشکلی ندارد.

مدت‌زمان لازم برای ثبت شرکت

اگر فرایند ثبت شرکت را به موسسه‌ای معتبر و باسابقه بسپارید، تمام این فرآیند در ۷ تا ۱۰ روز کاری انجام خواهد شد. البته باید به این مدت‌زمان، ۷ روز دیگر را برای ثبت آگهی در روزنامه‌های رسمی و کثیرالانتشار، اضافه کنید. در صورتی که خودتان این کار را انجام دهید، ممکن است این فرایند حتی بیشتر از یک ماه نیز طول بکشد. چرا که به احتمال زیاد با این روند آشنایی کافی ندارید.
به‌طورکلی این فرآیند سه گام اصلی دارد که با انجام آن‌ها می‌توان در نهایت موفق به ثبت رسمی شرکت در اداره ثبت شد. این سه گام به ترتیب شامل موارد زیر است:

  1. تائید نام انتخابی شرکت توسط کارشناسان: این پروسه معمولاً در شهرستان‌ها دو روز و در تهران دو تا چهار روز کاری طول می‌کشد. در رابطه با نام شرکت علاوه بر موارد گفته شده باید به دو مورد دیگر نیز توجه داشته باشید. مورد اول این است که شما نمی‌توانید نام شرکت خود را به شرکت دیگری واگذار کنید. چرا که هر نام مختص فقط یک شرکت است. مورد دوم طی کردن مراحل ثبت شرکت در حداکثر سه ماه است. اگر نتوانید مراحل ثبت رسمی شرکت را در سه ماه طی کنید، نام شرکت شما به شرکت دیگری تعلق خواهد گرفت.
  2. تهیه مدارک لازم برای ثبت شرکت: باید تمامی مدارکی که برای ثبت هر نوع شرکتی لازم است، توسط صاحبان شرکت تهیه و به اداره ثبت ارائه شود.
  3. تائید مدارک: در نهایت و پس از بررسی کارشناسان اداره ثبت، درصورتی که مشکلی وجود نداشته باشد، مدارک شما تائید و شماره ثبت و شناسه ملی به شرکت شما تعلق می‌گیرد.

آیا ثبت شرکت نیاز به سرمایه اولیه دارد؟

در قانون کشور فقط برای دو نوع شرکت سهامی خاص و شرکت مسئولیت محدود، نیاز به حداقل سرمایه ۱۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است. البته با توجه به اوضاع کنونی اقتصاد، این مبلغ، مقدار ناچیزی می‌باشد. باید به این موضوع توجه داشته باشید که میزان سرمایه شرکت شما، به‌نوعی بیانگر اعتبار و ارزش شرکت شما است.
بنابراین بهتر است با افزایش این سرمایه تا جای ممکن، اعتبار شرکت خود را نیز افزایش دهید. در رابطه با دیگر انواع شرکت‌ها، قانون مقدار مشخصی را برای آن‌ها در نظر نگرفته است. بنابراین می‌توانید هر مقدار سرمایه را که می‌توانید به‌عنوان سرمایه اولیه شرکت، تعیین کنید.

آیا اتباع خارجی می‌توانند در ایران اقدام به ثبت شرکت کنند؟

طبق قانون کشور، هیچ محدودیتی برای ثبت شرکت توسط اتباع خارجی در ایران وجود ندارد. این افراد می‌توانند به تنهایی یا با همکاری چند نفر ایرانی، اقدام به تأسیس و ثبت رسمی شرکت خود نمایند. البته برای این کار، اتباع خارجی باید کدی مخصوص تحت عنوان کد فراگیر داشته باشند.
داشتن این کد فراگیر برای اتباع خارجی الزامی است اما جای نگرانی نیست. چرا که تهیه این کد کار چندان سختی نیست و به‌راحتی می‌توان آن را تهیه کرد.

آیا می‌توان از مدارک ثبت شرکت یک المثنی تهیه نمود؟

گم شدن مدارک مشکلی است که ممکن است برای هر شخص یا شرکتی پیش بیاید. در چنین شرایطی این امکان فراهم شده است که بتوان برای اخذ مدارک المثنی، اقدام کرد. برای این کار باید وکیل رسمی دادگستری، فرمی را مبنی بر درخواست مدارک المثنی تهیه نماید. این فرم باید توسط تمام اعضای هیئت‌مدیره امضا شود. همچنین مدارک هویتی همه اعضای هیئت‌مدیره نیز باید همراه با این فرمت تحویل اداره ثبت شود.
در مرحله بعد، وکیل دادگستری فیش مخصوصی را واریز کرده و رسماً جهت اخذ مدارک المثنی درخواست می‌دهد. در نهایت و پس از طی تمامی مراحل قانونی، مدارک المثنی مربوط به ثبت شرکت، در اختیار شرکت قرار می‌گیرد.

بهتر است چه نوع شرکتی ثبت کنیم؟

افراد زیادی در ابتدای کار خود ممکن است این سؤال را از خود بپرسند که ثبت چه نوع شرکتی برایشان بهتر است؟ در پاسخ باید گفت که هیچ شرکتی نسبت به دیگر شرکت‌ها از برتری و امتیاز خاصی برخوردار نیست. اینکه شما چه نوع شرکتی را ثبت کنید، فقط به این موضوع بستگی دارد که زمینه فعالیت شما چیست.
ممکن است زمینه فعالیت شما در شرایط خاصی، بتواند تحت عنوان چند نوع شرکت قرار گیرد. در این حالت بهتر است با کمک کارشناسان باتجربه، بهترین مورد را انتخاب نمایید تا بتواند تضمین‌کننده منافع شما باشد. همچنین همان‌گونه که در قسمت توضیح انواع شرکت گفته شد، بعضی از شرکت‌ها برای تأسیس و ثبت شدن نیازمند حضور ۲ یا چند نفر هستند. همچنین ممکن است وجود بازرس در آن شرکت‌ها نیز اجباری باشد.
به‌عنوان مثال در شرکت سهامی خاص، الزاماً باید دو نفر بازرس وجود داشته باشند. اطلاع از چنین مواردی ممکن است به شما در انتخاب بهترین زمینه برای فعالیت شرکت، کمک کند. به‌عنوان مثال در ایران و با توجه به شرایط موجود بیشترین متقاضی برای ثبت شرکت مسئولیت محدود وجود دارد. چرا که شرایط این شرکت نسبت به دیگر شرکت‌ها بهتر است. به‌عنوان مثال برای ثبت این نوع شرکت نیازی به داشتن سرمایه اولیه در بانک نیست. این در حالی است که برای ثبت یک شرکت سهامی خاص باید حداقل ۳۵ درصد از سرمایه اولیه در بانک باشد.

بعد از ثبت شرکت باید چه کارهایی انجام دهیم؟

بعد از آنکه شرکت خود را با موفقیت ثبت کردید، باید بلافاصله اقدام به چاپ آگهی در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار نمایید. این کار را باید با شماره ثبت خود انجام دهید تا هم به دیگر شرکت‌ها و هم به عموم مردم اطلاع دهید که شرکت شما با مشخصات خاص خود، شروع به فعالیت کرده است. کار دیگری که بعد از ثبت باید انجام دهید، پلمپ دفاتر قانونی است.
پلمپ دفاتر قانونی مانند دفاتر مالی به شما کمک می‌کند تا امور بازرسی راحت‌تر انجام شود. همچنین این موضوع باعث می‌شود که تمامی کارهایتان نظم خاصی داشته باشد. دریافت کد اقتصادی کار مهم بعدی است که باید انجام دهید. ثبت اظهارنامه‌های مالیاتی، تعیین حوزه مالیاتی و تشکیل پرونده مالیاتی همگی نیاز به کد اقتصادی دارند.
برای انعقاد قرارداد با دیگر شرکت‌های خصوصی یا دولتی، نیاز به یک گواهی خاص تحت عنوان گواهی ارزش افزوده دارید. بنابراین گام بعدی دریافت گواهی ارزش افزوده است تا بتوانید به کمک آن، تمامی مطالبات مورد نیاز خود را دریافت نمایید. در نهایت باید اقدام به تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی نمایید. معمولاً هر ساله اظهارنامه‌های مالیاتی در تیرماه باید ارائه شوند. شما نیز از زمان تأسیس شرکت تا تیرماه همان سال برای ارائه اظهارنامه مالیاتی فرصت دارید.

چرا برای ثبت شرکت به کمک موسسه‌های ثبت شرکت نیاز داریم؟

ثبت شرکت یک پروسه ساده و بی‌اهمیت مانند بسیاری از پروسه‌های دیگر نیست. این موضوع نیازمند آگاهی کاملی در این زمینه است تا بتوان مانع از هرگونه اتلاف وقت یا منابع مالی شرکت شد. بسیاری از افراد به اشتباه چنین تصور می‌کنند که ثبت رسمی یک شرکت، فقط وارد کردن اطلاعاتی مشخص به یک سامانه است. این در حالی است که ممکن است وارد کردن بعضی از اطلاعات نامناسب، ضربه‌هایی جدی را به کار و سوددهی شرکت وارد کند.
موارد زیادی وجود داشته‌اند که با بررسی دقیق‌تر مشخص شده است که اصلاً نیازی به ثبت شرکت نداشته‌اند. در واقع ممکن است شرایط شما به گونه‌ای باشد که حتی بدون ثبت شرکت نیز بتوانید به‌راحتی فعالیت خود را ادامه دهید. گاهی نیز ممکن است عدم ثبت رسمی شرکت، باعث مشکلات بزرگ حقوقی برای یک کسب و کار شود.
شرکت‌های زیادی نیز بوده‌اند که پس از انجام تمامی مراحل ثبت و هنگام آغاز فعالیت، تازه متوجه شده‌اند که اصلاً در زمینهٔ اشتباهی اقدام به ثبت رسمی شرکت خود کرده‌اند. همه این مشکلات فقط باعث دردسر و اتلاف انرژی و وقت شما می‌شود. در تمامی این موارد می‌توانید فقط با سپردن کارهای خود به یک موسسه معتبر، از ایجاد مشکلات جلوگیری کنید.

موسسه ثبت اکسیر متخصص ثبت شرکت در ایران

سال‌ها سابقه ثبت شرکت‌های مختلف در زمینه‌های متنوع، موسسه ثبت اکسیر را تبدیل به یکی از معتبرترین موسسه‌های ثبت شرکت در ایران نموده است. ما مفتخریم که توانسته‌ایم با کسب رضایت همه مراجعین خود، جایگاه مناسبی در این زمینه به دست آوریم و نام مجموعه ما همیشه با نوعی احساس اطمینان و اعتماد همراه باشد.
ما از تمامی قوانین موجود برای ثبت شرکت‌ها و برندها آگاهیم و تیم ما با رصد دائمی هر قانون جدیدی در این مورد، تمامی کارهایی را که برای اجرای آن لازم باشد، انجام خواهد داد. تیم کارشناسی مجرب ما همچنین در تمامی مراحل گزارش‌های مناسبی را در اختیار شما قرار داده و هر نوع مشورتی که لازم باشد را به شما می‌دهد. رابطه قوی و پایدار ما با مشتریان و مراجعین خود همراه با سابقه بالا و تجربه‌های عملی و میدانی توانسته است موسسه ما را به برندی معتبر در زمینهٔ خدمات ثبتی و حقوقی تبدیل نماید.

برای دیدن پیج اینستاگرام ثبت اکسیر کلیک کنید

Scroll to Top
Scroll to Top
Call Now Button