ثبت شرکت سهامی خاص

احتمالاً تاکنون اسم شرکت‌های سهامی خاص را شنیده‌اید. این نوع شرکت‌ها بسیار درایران رایج و پرطرفداراند. اگر به فکر تأسیس و ثبت شرکت سهامی خاص شرکت یا در مسیر راه‌اندازی یک کار جدید هستید، این مقاله به شما کمک خواهد کرد.

شرکت سهامی خاص چیست؟

شرکت‌های سهامی خاص آن دسته از شرکت‌های تجاری هستند که تمام سرمایه لازم برای تأسیس را از همان ابتدا، مؤسسان شرکت تامین می‌کنند. در این نوع شرکت‌ها هر کسی با توجه به میزان سهمی که دارد، در سود و زیان شرکت سهیم است. درواقع به همین دلیل است که به آنها سهامی خاص گفته می‌شود. برای تأسیس یک شرکت سهامی خاص، حداقل به 3 سهام‌دار و دو بازرس نیاز است.

قوانین ثبت شرکت سهامی خاص

علاوه بر موارد ذکر شده، برای تأسیس شرکت‌های سهامی خاص، قانون‌های متعددی وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. در ادامه چند مورد را ذکر خواهیم کرد:

  • با توجه به قانون، سهام‌داران و بازرسان نباید با هم نسبت فامیلی داشته باشند.
  • حداقل سرمایه برای تأسیس یک شرکت سهامی خاص، یک میلیون ریال (صد هزار تومان) است.
  • هنگام ثبت باید 35 درصد از سرمایه شرکت در حسابی به نام خود شرکت قرار گیرد. این بخش از سرمایه تا زمان چاپ آگهی تأسیس در روزنامه توسط بانک مسدود خواهد شد و پس از آن سهام‌داران می‌توانند آن را برداشت کنند.

در مقابل شرکت‌های سهامی خاص، شرکت‌های سهامی عام نیز وجود دارند. این دسته شرکت‌ها، برخلاف شرکت‌های سهامی خاص که همه سرمایه‌گذاران از ابتدای کار مشخص هستند، بخشی از سرمایه مورد نیاز شرکت را با فروش سهام به مردم تأمین می‌کنند. همین امر سبب می‌شود که فرایند ثبت و راه‌اندازی شرکت‌ سهامی خاص راحت‌تر و سریع‌تر پیش روند.

مطلب پیشنهادی : آشنایی کامل با سامانه ثبت شرکتها

مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص

برای ثبت شرکت خود باید مدارک لازم را به‌طور دقیق تحویل دهید. مدارک لازم عبارتند از:

  • سرمایه شرکت
  • موضوع فعالیت شرکت
  • لیست اعضا و سهام‌داران
  • ارائه کد ثنا برای همه اعضا
  • آدرس و کدپستی مربوط به شرکت
  • فیش واریزی 35 درصد از سرمایه شرکت
  • دو نسخه از اظهارنامه تأییدشده توسط اعضا و مدیران
  • صورت جلسه‌ای معتبر و امضا شده از مجمع برگزار شده
  • مدارک مبنی عدم ممنوعیت قانونی برای فعالیت تجاری مدیران
  • دو نسخه از اساسنامه مورد تأیید سهامداران و مدیران شرکت سهامی خاص
  • ارائه وکالت‌نامه برای انجام کارهای مربوط به شرکت توسط وکیل یا یک مؤسسه
  • اسنادی برای ثابت شدن عدم رابطه نسبی و فامیلی مدیران و بازرسان با یکدیگر
  • مدارک مربوط به ثبت شرکت درخارج از کشور و ترجمه اسناد مربوط به آن برای سهام‌داران خارجی
  • شناسنامه و کارت ملی همه افراد مربوطه، اعم از اعضای هیأت مدیره، سهامداران و مؤسسین شرکت
  • ارائه نامه نماینده و کپی شناسنامه برای هریک از اعضای شرکت سهامی خاص چنانچه شخص حقوقی باشد.
  • در سال‌های گذشته ارائه مدارک مربوط به نداشتن عدم سوء پیشینه نیز ضروری بود که اخیراً این کار به صورت اینترنتی انجام می‌شود.
  • درصورتی که شرکت نیاز به دریافت مجور خاصی دارد، ارائه مدرک تحصیلی الزامی است. در غیر این صورت نیازی به مدرک تحصیلی هیچ یک از اعضا نیست.

مراحل ثبت شرکت سهامی خاص

مرحله اول مربوط به قرارداد است. در ابتدا و پیش از شروع هر کاری می‌بایست قرارداد مربوط به شرکت به صورت آنلاین یا حضوری ثبت شود. البته در بسیاری موارد قرارداد به‌طور تلفنی نیز تنظیم خواهد شد.

مرحله بعدی تحویل و تکمیل مدارک شرکت و سهامداران آن است. پس از عقد قرارداد باید مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص را که پیش‌تر توضیح دادیم به وکیل یا مؤسسه‌ مربوطه تحویل دهید. در این مرحله هرچه فردی که این کار را برای شما انجام می‌دهد حرفه‌ای‌تر باشد روند پیشروی کار سریع‌تر خواهد بود.

در مرحله سوم مؤسسان باید نام شرکت را بر اساس اصول و قوانین مربوطه انتخاب کنند. توجه کنید که نمی‌توانید هر اسمی به ذهنتان رسید، برای شرکت خود انتخاب کنید. نامی که برای یک شرکت سهامی خاص ثبت می‌شود باید ویژگی‌های زیر را دارا باشد:

  • نام یک شرکت سهامی خاص باید دارای معنا و مفهوم مناسبی باشد.
  • نام انتخاب شده حتماً فارسی و با فرهنگ اسلامی ایران نیز مغایرتی نداشته باشد.
  • اسم شرکت شما باید جدید باشد و از قبل هیچ شرکتی با آن اسم ثبت نشده باشد.
  • هنگام انتخاب اسم حتماً توجه داشته باشید که اسم‌ مربوط به یک شرکت سهامی خاص باید سه کلمه‌ای (سه سیلابی) باشد.
  • اسامی پیشنهادی شما نباید شامل عدد، اسامی متبرکه، واژه‌هایی نظیر جانباز، شهید، آزاده، اسامی شهرها و موارد این چنینی باشد.

توجه داشته باشید که اگر قصد ثبت چنین شرکت‌هایی را دارید، باید عبارت سهامی خاص پیش از نام انتخابی شما ذکر شود. برای ثبت اسم شرکت خود در سامانه، می‌بایست از قبل، 5 اسم سه کلمه‌ای انتخاب کرده باشید. در مرحله چهارم و پس از بررسی نام‌های انتخابی شما توسط کارشناس این بخش و بررسی تکراری نبودن آنها، نام مورد نظر و نهایی در اظهارنامه قید خواهد شد. پس از آن مسئول مربوطه باید آن را تأیید کند. نام شرکت شما پس از دریافت تأییدیه‌های لازم، ثبت خواهد شد.

دریافت تأییدیه در قسمت انتخاب نام، کار به نسبت دشواری است و پیشنهاد می‌شود اگر آگاهی کافی ندارید حتماً از یک متخصص کمک بگیرید.

مرحله بعدی برای امضای اوراق مربوط به شرکت است. در این شرایط وکالتنامه و تقاضانامه ثبت شرکت شما توسط کارفرما بررسی و درنهایت تأیید خواهد شد. پس از امضای اوراق، می‌بایست تشکیل پرونده انجام گیرد. در این شرایط مدارک را به اداره مورد نظر تحویل دهید. توجه داشته باشید که مدارک شما پس از تشکیل پرونده، تا ثبت شدن شرکت در دفترخانه می‌مانند.

مرحله ششم در ثبت یک شرکت سهامی خاص، کارشناسی است. در این مرحله کارشناس اداره ثبت، مدارک و پرونده مربوط به شرکت‌ها را بررسی می‌کند و اگر ایرادی در پرونده وجود داشته باشد آن را اعلام خواهد کرد. درنهایت پرونده پس از رفع ایرادات دوباره توسط بازرس، تأیید خواهد شد.

در مرحله آخر نوبت به تحویل اسناد شرکت می‌رسد. تا اینجای کار، شرکت شما ثبت شده است. در این مرحله مدارک مربوطه مثل اساسنامه و صورت جلسه هیأت مدیره به شما تحویل داده می‌شود. ثبت شرکت سهامی خاص تقریباً یک بازه 15 روزه است. البته این بازه زمانی ممکن است برای برخی شرکت‌ها کمی طولانی‌تر نیز بشود.

زمانی یک شرکت سهام خاص به‌طور رسمی تشکیل می‌شود که مؤسسان آن، اساسنامه شرکت، تعهدنامه مربوط به سرمایه و همه سهام‌داران و بازرسان مشغول به کار در شرکت را تأیید کنند. درواقع امضا و تأیید اساسنامه توسط همه اعضای شرکت آغاز کار و گام اول تشکیل شرکت سهامی خاص می‌شود.

معمولاً شرکت‌های پتروشیمی، شرکت‌های نفتی، شرکت‌های عمرانی و ساختمانی، شرکت‌های دولتی و شرکت‌های بورسی ازجمله شرکت‌های سهامی خاص هستند که به ثبت می‌رسند.

اساس‍نامه شرکت سهامی خاص

هر شرکت سهامی خاص هنگام ارائه مدارک می‌بایست اساسنامه‌ای که از پیش تنظیم کرده است را نیز ارائه دهد. تنظیم اساسنامه اصول خاص خود را دارد. برخی از مهم‌ترین مواردی که باید در اساسنامه قید شود به شرح زیر است:

  • جزئیات سال مالی شرکت
  • شرایط افزایش یا کاهش سرمایه
  • مبلغ سرمایه و تعهدات مربوط به سهام
  • شرایط انتقال سهام برای سهام‌داران با نام و بی‌نام
  • آدرس و زمینه فعالیتی شرکت به‌طور واضح و دقیق
  • قوانین مربوط به اجتماعات و مجمع‌های شرکت با جزئیات کامل
  • اطلاعات کامل و مشخصات دقیق مدیران شرکت ازجمله آدرس محل سکونت آنها
  • شرایط جانشینی و حدود اختیارات هر یک مدیران شرکت به صورت دقیق و کامل
  • اطلاعات مربوط به بازرسان که درواقع همان مدت مأموریت و نحوه گزینش آنها است.

اظهارنامه شرکت‌های سهامی خاص

علاوه بر اساسنامه، هر شرکت سهامی خاص موظف است یک اظهارنامه نیز داشته باشد. برای تنظیم اظهارنامه قوانینی وجود دارد که باید حتماً به آنها توجه کنید. برخی از این قوانین عبارتند از:

  • درج نام و آدرس دقیق شرکت همراه با کد پستی در این بخش نیز ضروری است.
  • لازم است اطلاعات اعضای شرکت و زمینه فعالیت هم درج شود.
  • در این بخش باید علاوه بر ثبت کل سرمایه، مقدار نقد و غیرنقد آن نیز به‌طور جداگانه ذکر شود.
  • یکی از بخش‌های اظهارنامه مربوط به مبالغ پرداختی سهام‌داران است. در این بخش مبلغی که هر یک از سهامداران واریز کرده است به‌علاوه اطلاعات حساب و بانک مبدأ قید می‌شود.

هزینه ثبت شرکت‌های سهامی خاص

شما برای ثبت شرکت روش‌های گوناگونی در پیش روی خود دارید. به‌طوری‌که هم می‌توانید خودتان کارهای مربوط به ثبت شرکت سهامی خاص را بر عهده بگیرید و هم می‌توانید آن را به مؤسسات یا افرادی که این نوع کارها را انجام می‌دهند بسپارید.

از نظر هزینه‌ای اگر خودتان این کار را انجام دهید به نفعتان است چون نیاز نیست هزینه اضافه‌ای پرداخت کنید. درواقع اگر خود اقدام به ثبت شرکت کنید فقط پرداخت هزینه‌های دولتی ضروری خواهد بود. در غیر این صورت و با سپردن کار به وکلا و مؤسسات حقوقی، احتمالاً روند کار شما سریع‌تر خواهد بود و دریافت تاییدیه‌های لازم راحت‌تر پیش خواهد رفت؛ اما کمی ثبت شرکت افزایش می‌یابد. درحالت کلی، هزینه‌های دولتی مربوط به ثبت یک شرکت سهامی خاص در سال جاری مبلغی حدود 700 هزار تومان اعلام شده است.

علاوه‌بر موارد ذکر شده، هرچه سرمایه شرکت بیشتر شود یا موضوع شرکت طولانی‌تر باشد، مبلغی که باید برای ثبت آن به دولت بپردازید نیز به همان نسبت افزایش می‌یابد.

مزایای شرکت سهامی خاص

همانطور که گفته شد، ازآنجاکه بخشی از سرمایه شرکت‌های سهامی عام از فروش سهام به مردم به دست می‌آید و روند ثبت و تأیید آنها دشوارتر و طولانی‌تر از شرکت‌های سهامی خاص است. به همین دلیل است که  بسیاری از سرمایه‌گذاران ثبت شرکت سهامی خاص را ترجیح می‌دهند.

از دیگر مزایای این شرکت‌ها، اعتبار بانکی آنها است. شرکت‌های سهامی خاص از اعتبار بانکی بالایی برخوردار هستند. علاوه بر اینکه در مزایده‌ها این یک امتیاز محسوب می‌شود، گرفتن وام برای آنها نیز کار به نسبت راحت‌تری خواهد بود.

لازم است بدانید که سهام شرکت‌های سهامی خاص قابل معامله در بازار بورس نیست و انتقال سهام فقط با تأیید مدیران و طبق قوانینی که در اظهارنامه ذکرشده‌ است امکان‌پذیر می‌باشد.

انتخاب مدیرعامل برای یک شرکت سهامی خاص

طبق قوانین موجود در کشور که پیش از این نیز به قسمت‌هایی از آن اشاره کردیم؛ انتخاب مدیر شرایط خاصی دارد و هر شخصی نمی‌تواند مدیریت شرکت را عهده‌دار شود. برای مثال افرادی که پیش از این ورشکست شده و حکم ورشکستگی دارند و افرادی که به عنوان اختلاس‌گر، کلاهبردار و سارق شناخته شده و در دوران محکومیت خود به سر می‌برند، از نظر قانونی نمی‌توانند مسئولیت مدیریت شرکت را بر عهده بگیرند. علاوه بر این موارد، افرادی که خود مدیر یک شرکت هستند نمی‌توانند شرکت دیگری را همزمان مدیریت کنند. به زبان ساده‌تر هر شخص فقط می‌تواند مدیر یک شرکت باشد.

افرادی مثل رئیس جمهور و نمایندگان مجلس که طبق قانون از داشتن شغل دوم منع شده‌اند نیز جزو آن دسته افرادی هستند که نمی‌توانند مدیریت یک شرکت سهامی خاص را برعهده بگیرند.

نحوه ثبت شرکت سهامی خاص

فرایند ثبت شرکت سهامی خاص کار پیچیده و سختی نیست. فقط کافی است مراحل زیر را با دقت دنبال کنید.

  1. در مرحله اول وارد سامانه اداره ثبت شوید و اطلاعات خواسته شده را به‌طور دقیق و صحیح تکمیل کنید.
  2. در مرحله بعد شما موظف هستید مدارکی را که از پیش آماده کردید در سامانه بارگزاری نمایید. سامانه مدارک شما را بررسی خواهد کرد. اگر مدارک بی‌عیب و بدون کم‌ و کاستی باشند پیام یا ایمیل تأیید برای شما ارسال می‌شود. پس از اینکه مدارک به صورت اینترنتی ثبت و تأیید شدند باید اصل آنها را به آدرس پستی که در پیام ارسالی برای شما درج شده است پست کنید.
  3. پس از اینکه اصل مدارک شما بررسی و تأیید شد، باید هزینه‌های مربوطه را پرداخت کنید.
  4. درنهایت پیش‌نویس آگهی تأسیس شرکت برای شما ارسال می‌شود. پس از این مرحله، مدارک برای طی کردن مراحل اداری به بخش ثبت می‌روند.

همانطور که متوجه شدید ثبت شرکت سهامی خاص کار آنچنان سختی به‌نظر نمی‌رسد اما اگر این کار را نیز مانند بسیاری کارهای روزمره دیگر به متخصصان با تجربه در این زمینه بسپارید راحت‌تر و سریع‌تر به نتیجه خواهید رسید.

شاید در نگاه اول سپردن این کار به یک فرد یا مؤسسه کمی هزینه‌بر باشد اما از طرفی خیالتان بابت همه مراحل  کار راحت است. مطمئن هستید که روند ثبت شرکت سهامی خاص به بهترین نحو پیش می‌رود و به نتیجه دلخواهتان می‌رسید. تیم حرفه‌ای و باتجربه ثبت اکسیر انتخابی خوب و درست برای این کار است. ما تجربه‌های موفق بسیاری داریم و در مسیر پیشرفت بهترین راهنما برای شما خواهیم بود.

Scroll to Top
Scroll to Top
Call Now Button