نحوه تشکیل و ثبت شرکت تضامنی
ثبت شرکت تضامنی همانند ثبت دیگر انواع شرکتها حساسیتهای خاص خود را داشته و نیاز به طی کردن مسیری مخصوص دارد. امروزه با گسترش روزافزون شراکت و همکاری افراد در قالب شرکتهای مختلف، ثبت شرکت بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. در حالی که هنوز هستند عدهای که نسبت به ثبت شرکت خود تردید دارند، باید گفت که ثبت شرکت بهترین و تأثیرگذارترین کار، برای جلب اعتماد مشتریان است.
تصور کنید شخص ثالثی که میخواهد با شرکت شما همکاری کند، بهمحض اینکه بفهمد شرکت شما یک شرکت ثبتشده نیست، چه واکنشی نشان میدهد. قطعاً دیگر به شما بهعنوان یک شرکت رسمی و معتبر نگاه نخواهد کرد. همین موضوع به تنهایی میتواند اهمیت ثبت قانونی کسب و کار را نشان دهد. ابتدا بهتر است با شرکت تضامنی و قوانین حاکم بر آن بیشتر آشنا شویم.
شرکت تضامنی چیست؟
به طور کلی هفت نوع شرکت تجاری وجود دارد که شرکت تضامنی یکی از آنها محسوب میشود. طبق ماده ۱۱۶ قانون تجارت، شرکت تضامنی به آن دسته از شرکتهایی گفته میشود که اسم مخصوصی دارند و با شراکت دو تا چند نفر تشکیل میشوند. در این شرکت، تمامی شرکا مسئولیت تضامنی دارند. به این معنی که اگر شرکت منحل شود یا بدهکار باشد، هر یک از شرکا به تنهایی مسئول پرداخت تمامی دیون و قرضها است.
همچنین هر شریک به تنهایی مسئول عمل به تعهدات شرکت بوده و اگر شرکا مابین خود، قراردادی غیر از این مضمون داشته باشند، از نظر قانونی باطل و فاقد ارزش است. بنابراین اگر شخص ثالثی از این نوع شرکت طلب داشته باشد، میتواند از هر یک از شرکا طلب خود را مطالبه کند. البته توجه داشته باشید که مطالبه طلب از یکی از شرکا مانع پیگیری دیگر شرکا نخواهد شد و تمامی افراد در این موضوع سهیم هستند.
چرا باید شرکت تضامنی ثبت شود؟
ثبت شرکت تضامنی مزایای خاصی برای صاحبان شرکت دارد و میتواند از لحاظ قانونی آنها را در جایگاه مناسبی قرار دهد. با اینکه گاهی اوقات ممکن است بعضی از صاحبان شرکتها در این رابطه تردید داشته باشند، اما در ادامه به تعدادی از مزایای ثبت شرکت تضامنی اشاره خواهیم کرد.
جلوگیری از ضمانت اجراهای مقرر در ماده ۲ قانون ثبت شرکت
طبق ماده ۲ قانون ثبت شرکت اگر یک شرکت تضامنی بهصورت رسمی ثبت نشود دو نوع مجازات انحلال و جریمه نقدی در انتظار آن خواهد بود. متن قانون مذکور بدین شرح است: «کلیه شرکتهای ایرانی مذکور در قانون تجارت باید تا آخر شهریور ماه 1310 تشکیلات خود را با مقررات قانون تجارت تطبیق نموده و مطابق قانون مزبور تقاضای ثبت کنند. در غیر اینصورت مدعیالعموم، مدیران آنها را به جزای نقدی محکوم خواهد کرد و در صورت تقاضای مدعیالعموم، حکم انحلال شرکت متخلف نیز صادر خواهد شد.»
جلب اعتماد شخص ثالث برای همکاری با شرکت
از طریق سایت مرجع ثبت شرکتها بهراحتی میتوان وضعیت شرکت و مدیران آن را بررسی کرد. بنابراین قطعاً اگر شخص ثالثی تمایل به همکاری با شرکتهای تضامنی داشته باشد، ابتدا سابقه آنها و وضعیت ثبت این شرکت را بررسی خواهد کرد. چرا که فقط در صورت ثبت شرکت تضامنی بهصورت رسمی، اگر مشکلی ایجاد شود، میتواند بهوسیله قانون از حقوق خود دفاع کند. شکی نیست که هیچ شخصی ریسک همکاری با کسب و کارهای ثبتنشده را نمیکند.
توانایی دفاع از شرکت در صورت ثبت شرکت تضامنی
در صورت بروز هر نوع مشکلی در رابطه بین شرکت تضامنی و مشتریان خود، این شرکت فقط زمانی میتواند در دادگاه از حقوق خود دفاع نماید که بهصورت رسمی ثبت شده باشد. بنابراین اگر فعالیت شرکتی بهطور قانونی ثبت نشده باشد، نمیتواند در دادگاه از حقوق خود دفاع کند.
شرکت در مزایدهها و مناقصهها
ادارات دولتی و حتی خصوصی برای پیشبرد بسیاری از کارهای خود، هر چند وقت یکبار اقدام به برگزاری مناقصه و مزایدههای مختلف میکنند. جالب است بدانید که فقط در صورت ثبت شرکت تضامنی به شکل رسمی، اجازه حضور و مشارکت در این مناقصهها و مزایدهها را خواهید داشت.
برخورداری از ویژگیهای شرکتهای رسمی مانند دریافت وام
دریافت وام و تسهیلات بانکی یکی از راههایی است که باعث افزایش سرعت پیشرفت یک شرکت خواهد شد. البته باید توجه داشت که دریافت وام یا تسهیلات بانکی، مشروط به ثبت رسمی شرکت تضامنی است. در غیر اینصورت این تسهیلات در اختیار چنین شرکتهایی قرار نمیگیرد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت تضامنی
برای ثبت شرکت تضامنی مانند ثبت دیگر شرکتها نیاز به مدارک خاصی وجود دارد که باید توسط صاحبان شرکت یا شرکا تهیه شود. در ادامه مدارک لازم برای ثبت را ذکر خواهیم کرد.
- تکمیل فرم تعیین نام
- دو نسخه تکمیلشده از اساسنامه
- دو نسخه تکمیلشده از تقاضانامه
- دو نسخه از شرکتنامه بهصورت تکمیلشده
- آمادهسازی دو نسخه از صورتجلسه هیئت مدیره
- دو نسخه از صورتجلسه مجمع عمومی مؤسسین
- اصل گواهی عدم سو پیشینه مدیرعامل و تمام اعضای هیئت مدیره
- در صورتی که شرکت تضامنی وکیل داشته باشد، باید اصل وکالتنامه وکیل دادگستری نیز ارائه شود
- ارائه اصل مجوز فعالیت (این مورد فقط در صورتی نیاز است که فعالیت شرکت در زمینهٔ خاصی نیاز به مجوز از ادارات زیربط دارد)
- اصل مدارک شناسایی تمامی شرکا، مدیران و هیئت نظارت یا تصویر برابر با اصل این مدارک (هیئت نظارت در شرکتهایی تشکیل میشود که تعداد شرکا آنها بیش از ۱۲ نفر باشد)
توجه داشته باشید که تمامی این مدارک باید از طریق پست برای اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری ارسال شود. البته قبل از آن ابتدا باید از طریق سایت این اداره به نشانی اینترنتی sherkat.ssaa.ir، مراحل ثبت شرکت انجام گردد.
بررسی مراحل ثبت شرکت تضامنی
برای ثبت شرکت تضامنی ابتدا وارد سایت sherkat.ssaa.ir شوید. سپس برگه میز خدمات الکترونیکی را انتخاب و به قسمت تأسیس شخصیت حقوقی مراجعه کنید. در مرحله بعد از طریق منو، گزینه “پذیرش درخواست تأسیس شخصیت حقوقی” را انتخاب کنید. بعد از آن تعیین نوع شخصیت حقوقی (تضامنی) را انتخاب نمایید.
در مرحله بعد باید تمامی اطلاعات خواستهشده در سامانه را بهطور دقیق تکمیل کنید. پس از تکمیل این اطلاعات، از شما خواسته میشود که ۵ نام به ترتیب اولویت برای شرکت تضامنی خود انتخاب نمایید. دقت داشته باشید که نامهایی که انتخاب میکنید باید دارای معنا و مفهوم مناسبی باشند، مطابق با فرهنگ اسلامی باشند و قبل از شما کسی آن نام را بهصورت رسمی ثبت نکرده باشد.
در مرحله بعد تمامی نامها و اطلاعات واردشده توسط کارشناسان مربوطه بررسی میشود تا مورد تائید نهایی قرار گیرد. پس از تائید نهایی صورتجلسه تنظیمی و نسخه اصلی ضمائم باید از طریق پست به آدرسی که در تأییدیه قرار گرفته است، ارسال شود. توجه داشته باشید که در انتهای این مراحل، باید در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران و روزنامه کثیرالانتشار، آگهی ثبت شرکت چاپ شود.
شرایط ثبت شرکت تضامنی
برای ثبت رسمی شرکت تضامنی باید طبق قانون تمامی سرمایههای نقدی و غیر نقدی شرکت ثبت شود. در رابطه با سرمایههای غیر نقدی، چنانچه یکی از شرکا کالا یا دستگاهی را بهعنوان سرمایه غیر نقدی در اختیار شرکت قرار دهد، باید آن کالا یا دستگاه قیمتگذاری شده و به دفتر شرکت تحویل گردد. همچنین باید نام مناسبی نیز برای شرکت انتخاب شود.
در شرکتهای تضامنی باید عبارت “شرکت تضامنی” به همراه اسم یکی از شرکا در نام انتخابشده ذکر گردد. در صورتی که تعداد شرکا زیاد باشد باید در کنار نام یکی از شرکا، عبارت “و شرکا” نیز قید گردد. همچنین باید مواردی مانند شرکت نامه و اساسنامه تنظیم گردد و به امضای تمامی شرکا برسد. توجه داشته باشید که حداقل تعداد شرکا در شرکت تضامنی، دو نفر است و حداکثر آن نامحدود میباشد. همچنین هیچ مقدار خاصی برای شروع کار شرکت بهعنوان سرمایه اولیه در قانون ذکر نشده است.
با تمامی موارد گفتهشده باید این موضوع را اضافه کرد که ثبت شرکت تضامنی پیچیدگیهای خاص خود را دارد. به همین دلیل توصیه میشود برای انجام این کار از کارشناسان باتجربه در این حوزه کمک بگیرید. مجموعه بزرگ ثبت اکسیر با سالها تجربه و سابقه در زمینه اجرای انواع امور حقوقی مربوط به شرکتها، آماده است تا تمامی تجربیات خود را در اختیار شما عزیزان قرار دهد.