کد اقتصادی و شناسه شرکت دو کد شناسایی منحصربهفرد هستند که برای شرکتها و اشخاص در ایران صادر میشوند. تفاوت کد اقتصادی و شناسه شرکت را میتوان در نحوه استفاده و هدف استفاده از آنها تشخیص داد. شناسه شرکت تنها برای افراد حقوقی صادر میشود؛ این در حالی است که کد اقتصادی قابل ثبت برای هر دو گروه اشخاص حقیقی و حقوقی میباشد.
کد اقتصادی بهعنوان یک شماره منحصربهفرد برای هر شرکت در سامانههای مالیاتی و اقتصادی استفاده میشود. این کد برای شناسایی هویت و مشخصات مالکان، نام تجاری، نوع فعالیت و سایر جزئیات مالکان شرکت مورد استفاده قرار میگیرد. شناسه شرکت بهعنوان یک شماره منحصربهفرد برای هر شرکت در سامانۀ ثبت اسناد و املاک ثبت میشود. این شناسه بیشتر برای تعاملات تجاری، قانونی و مالی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف اصلی از استفادۀ از شناسۀ شرکت، تسهيل و حفظ دستاوردهای قانونی و مالی چارچوب کسب و کار است.
شرکت چیست و چه مزایایی دارد؟
شاید بهتر باشد ابتدا با مفهوم شرکت کمی آشنایی پیدا کنید تا بتوانید تفاوت کد اقتصادی و شناسه شرکت را بهخوبی درک نمایید. در قانون تجارت ایران، شرکت به این صورت تعریف شده است که شرکت تجاری قراردادی است که به موجب آن دو یا چند نفر، برای انجام عملیات تجاری با یکدیگر توافق میکنند و سرمایه مستقلی را که از جمع آوردههای آنها تشکیل میگردد اختصاص میدهند و در منافع و زیانهای احتمالی حاصل از بهکارگیری سرمایه، شریک میشوند.
شرکتها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها دارای ویژگیهای خاص خود هستند. برخی از انواع آنها شامل شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت تعاونی تولید و مصرف و شرکت نسبی میشود. ثبت شرکت مزایای بیشماری دارد، ازاینرو به تمامی کسبوکارهای تازهوارد توصیه میشود حتماً برای رشد و پیشرفت بیشتر، فعالیت خود را به شکل قانونی ثبت کنند. برخی از این مزایا شامل موارد زیر میشوند:
- دسترسی به منابع مالی: شرکت به افراد این امکان را میدهد که از منابع مالی بیشتری برای تأمین نیازهای خود استفاده کنند.
- افزایش سرمایه: ثبت شرکت به افراد این امکان را میدهد که با جمعآوری سرمایههای کوچک، فعالیتهای اقتصادی بزرگی را انجام دهند.
- تقسیم کار و مسئولیت: تقسیم کار و مسئولیت به افراد این امکان را میدهد که از حداکثر توان خود برای رسیدن به اهداف شرکت استفاده کنند.
کد اقتصادی چیست؟
بعد از معرفی ماهیت وجود شرکت، نوبت به تعریف کد اقتصادی میرسد. کد اقتصادی شرکت یک شماره منحصربهفرد است که برای شناسایی شرکتها در سیستمهای مالیاتی و سایر سیستمهای دولتی استفاده میشود. این کد به شرکتها و اشخاص حقیقی و حقوقی که به تولید، مونتاژ، صادرات و واردات، توزیع کالاها و امور خدماتی اشتغال دارند، اختصاص داده میشود.
همچنین لازم به ذکر است که دریافت این کد برای شرکتها الزامی است و برای انجام بسیاری از امور اداری و تجاری شرکت موردنیاز است. کد اقتصادی شرکت 12 رقمی است که دو رقم اول آن نشاندهنده کد استان محل فعالیت، دو رقم دوم بیانگر کد شهرستان محل فعالیت، چهار رقم سوم معرف کد فعالیت و در نهایت چهار رقم آخر، کد شناسایی شرکت هستند.
کد اقتصادی شرکت کاربردهای بسیاری دارد. برخی از کاربردها شامل پرداخت مالیات، دریافت برگه پرداخت مالیات، اعتراض به مالیات تکلیفی، دریافت کارت بازرگانی، دریافت پروانه بهرهبرداری، ثبت سفارش، واردات و صادرات و دریافت تسهیلات بانکی میشوند. امکان استعلام این کد برای افراد فراهم شده است. شما برای استعلام کد اقتصادی شرکت، میتوانید با مراجعه به سامانه مالیات بر ارزش افزوده به آدرس www.evat.ir اقدام کنید.
شناسه شرکت چیست؟
شناسه شرکت یک شماره منحصربهفرد است که توسط اداره کل ثبت شرکتها صادر میشود. این کد برای شناسایی شرکتها در سیستمهای ثبت اسناد و املاک، سازمان امور مالیاتی کشور و سایر سیستمهای دولتی استفاده میشود. همه شرکتها و اشخاص حقوقی ملزم به دریافت شناسه شرکت هستند. شناسه شرکت برای موارد مختلفی از جمله ثبت شرکت، دریافت کارت بازرگانی، شرکت در مناقصات دولتی، دریافت تسهیلات بانکی و احراز هویت شرکت در سیستمهای دولتی کاربرد دارد.
شناسه شرکت 11 رقمی است و هر رقم معنای منحصربهفردی دارد. بهعنوانمثال چهار رقم اول موجود در شناسه نشاندهنده کد استان محل فعالیت شرکت است. همچنین دو رقم دوم این شناسه کد شهرستان محل فعالیت شرکت را به نمایش میگذارد و در انتها سه رقم آخر معرف کد شناسایی شرکت شما میباشد. دانستن این موارد به شما کمک میکند تا از صحت عملکرد شرکتها آگاهی پیدا کنید.
لازم است بدانید که نحوه استعلام شناسه شرکت با کد اقتصادی تفاوت دارد. شما میتوانید برای استعلام شناسه ملی شرکت، به یکی از روشهای مراجعه به یکی از ادارات ثبت شرکتها و مراجعه به وبسایت رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به آدرس ilenc.ssaa.ir اقدام کنید.
بررسی تفاوت در مزایای دریافت کد اقتصادی و شناسه شرکت
مزایای کد اقتصادی شامل موارد زیر میشوند:
- افزایش اعتبار شرکت: کد اقتصادی به شرکتها اعتبار میبخشد و نشان میدهد که شرکت دارای مجوز فعالیت از سازمان امور مالیاتی کشور است. بنابراین میتوانید به جذب سرمایه بیشتری بپردازد.
- شناسایی شرکت در سیستمهای مالیاتی: این کد برای شناسایی شرکتها در سیستمهای مالیاتی استفاده میشود. وجود این کد برای پرداخت مالیات، دریافت برگه پرداخت مالیات و اعتراض به مالیات تکلیفی الزامی است.
- انجام امور اداری و تجاری: ثبت کد اقتصادی برای انجام بسیاری از امور اداری و تجاری شرکت موردنیاز است. بهعنوانمثال، برای عقد قراردادهای بینالمللی، دریافت پروانه بهرهبرداری، ثبت سفارش، واردات و صادرات و دریافت تسهیلات بانکی، شرکت در مزایدهها و مناقصههای دولتی و خصوصی نیاز به کد اقتصادی دارید.
از سوی دیگر مزایای دریافت شناسه ملی شرکت شامل موارد زیر میشوند:
- امکان شرکت در مناقصات دولتی: شناسه شرکت برای شرکت در مناقصات دولتی الزامی است.
- جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی: با ثبت رسمی شناسه ملی شرکت میتوانید از سوءاستفادههای افراد سودجو جلوگیری نمایید.
- شناسایی شرکت در سیستمهای دولتی: شناسه شرکت برای شناسایی کسب و کارها در سیستمهای دولتی استفاده میشود. این کد برای ثبت شرکت، دریافت کارت بازرگانی و سایر امور اداری مرتبط با شرکت الزامی است.
- افزایش ارزش و اعتبار شرکت: ثبت قانونی شناسه ملی به شرکتها اعتبار میبخشد. همچنین نشان میدهد که شرکت دارای ثبت قانونی از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است. ازاینرو در بین مردم اعتبار بالایی پیدا کرده و افراد و سایر شرکتها بهراحتی به آن اعتماد کرده و معامله میکنند.
تفاوت در نحوه دریافت کد اقتصادی و شناسه شرکت
شناسه شرکت توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور صادر میشود. لازم است توجه داشته باشید که هر شرکت تنها یکبار قادر به دریافت این شناسه است و امکان دریافت آن بهصورت المثنی وجود ندارد. برای دریافت شناسه شرکت، باید مدارک زیر را به اداره ثبت اسناد و املاک کشور ارائه دهید:
- تقاضانامه کتبی
- کپی گواهینامه ثبت شرکت
- کپی روزنامه رسمی آگهی تأسیس شرکت
- مدارک شرکت از جمله اساسنامه و اظهارنامه
- مدارک شناسایی معتبر مدیرعامل یا نماینده قانونی شرکت
توجه داشته باشید که تقاضانامه کتبی باید توسط یکی از شرکا یا نمایندگان قانونی شرکت تکمیل شود و به سازمان ثبت شرکتها و املاک کشور ارائه شود. در این تقاضانامه، باید مشخصات شرکت، نوع، محل فعالیت و شماره ثبت شرکت ذکر شود.
همانطور که اشاره شد، همه اشخاص حقیقی و حقوقی که به فعالیتهای تولیدی و امور خدماتی اشتغال دارند، ملزم به دریافت کد اقتصادی هستند. لازم به ذکر است که نحوه دریافت کد اقتصادی با شناسه شرکت متفاوت است و نیازمند ارائه مدارک بیشتری میباشد. کد اقتصادی شرکت توسط سازمان امور مالیاتی کشور صادر میشود. برای دریافت کد اقتصادی شرکت، باید مدارک زیر را به اداره مالیاتی کشور ارائه دهید:
- کپی گواهینامه ثبت شرکت
- تکمیل فرم و درخواست کتبی
- کپی پروانه بهرهبرداری (در صورت لزوم)
- کپی روزنامه رسمی آگهی تأسیس شرکت
- گواهی امضای افراد دارای حق امضا در شرکت
- کپی برابر اصل کارت ملی یا شناسنامه مدیرعامل یا نماینده قانونی شرکت
لازم به ذکر است که ممکن است لیست مدارک موردنظر با تغییر قوانین دستخوش تغییراتی شوند، بنابراین بهتر است قبل از اقدام حتماً در این زمینه بهدقت تحقیق کنید.
دریافت کد اقتصادی و شناسه شرکت برای رشد و پیشرفت کسب و کار
همانطور که اشاره کردیم این دو کد تفاوتهای متعددی با یکدیگر دارند و روش دریافت آنها نیز متفاوت است. اگر از دانش کافی در رابطه با کاربردها و نحوه ثبت آنها نداشته باشید ممکن است دچار اشتباهات برگشتناپذیری شوید. برای جلوگیری از این مشکلات و همچنین سهولت در ثبت این کدها، معمولاً توصیه میشود از افراد آگاه و باسابقه مشاوره دریافت کنید. امروزه شرکتهای مختلفی در این زمینه فعالیت میکنند که با کمک آنها میتوانید این پروسه را بهراحتی طی کنید.
یکی از مراکز معتبر در زمینهٔ امور ثبت انواع شرکت، علائم تجاری، تنظیم اساسنامهها و مشاوره حقوقی، مجموعه ثبت اکسیر است. این مرکز با داشتن افراد متخصص، باتجربه و دلسوز در تمامی مراحل ثبت کد اقتصادی و شناسه شرکت در کنار شما هستند و به کمک آنها میتوانید تفاوتهای این دو کد و مزایای استفاده از آنها را بهخوبی درک کنید. شما میتوانید با تماس با شمارههای موجود در سایت، با متخصصان ما مشاوره رایگان دریافت نمایید.