آشنایی با تفاوت شرکت و برند
این روزها شاهد افزایش کسب و کارهای مختلف هستیم و نسبت به گذشته این موضوع رشد چشم گیری داشته است. یکی از مباحثی که در این فضا زیاد شنیده میشود، نام برند و شرکت است. بدون شک شما این دو اصطلاح را زیاد شنیدهاید، اما آیا با تفاوتهای آنها آشنا هستید یا تصور میکنید که تفاوتی با یک دیگر ندارند؟ اگر قصد راه اندازی کسب و کار جدیدی را دارید، آگاهی درباره این موضوع امری ضروری است. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی تفاوت شرکت و برند بپردازیم.
تعریف شرکت و برند
قبل از این که تفاوت این دو اصطلاح را بررسی کنیم، بهتر است به تعریف آنها بپردازیم. ابتدا با تعریف لغوی شرکت شروع میکنیم، شرکت به معنای شریک شدن در مال یا کار با افراد دیگر است. در اصطلاح حقوقی نیز به قراردادی گفته می شود که در آن شرکا سود حاصل را بین خود تقسیم میکنند . البته شرکت به دو گروه مدنی و تجاری تقسیم میشود و گروه دوم یعنی تجاری نیز خود شامل هفت نوع است. در حقیقت اگر به دنبال این هستید که یک کسب و کار جدید راه اندازی کنید، باید در قدم اول نام، نوع شرکت و شرکای خود را از قبل تعیین کنید. سپس به سراغ ثبت قانونی بروید.
حالا اگر بخواهیم برند را تعریف کنیم، میتوان گفت برند ایجاد احساسات و خاطرات در ذهن مشتری است که ارزش، ایدهها و شخصیت را نشان میدهد. برند را میتوان از طریق نام، نشانه یا لوگو به صورت منحصر به فرد ایجاد کرد که به صورت مستقیم در فروش کالا و خدمات تاثیر دارد. البته به این نکته توجه داشته باشید که نام برند، خود محصول یا اسم شرکت نیست، بلکه قولی است که توسط آن به مشتری برای برطرف شدن نیازهایش میدهیم. البته افراد حرفهای معتقدند که مشتری برای خرید محصول ابتدا قبل از خود محصول، برند را بررسی میکند. پس انتخاب هوشمندانه آن نکته بسیار مهمی است.
تفاوت شرکت و برند
حال که با تعریف این دو مفهوم آشنا شدیم، به سراغ بررسی تفاوتها میرویم. برخی افراد بر این تصور هستند که نام برند و محصول تفاوتی با هم ندارد و یکی است. اما این تصور درست نیست و ما اگر قصد راه اندازی یک شرکت تجاری جدید را داریم، علاوه بر انتخاب نام شرکت باید به فکر نام برند خود نیز باشیم. در زمان انتخاب هر کدام نیز نکاتی وجود دارد که دقت به آنها میتواند کمک کننده باشد. البته بررسی این موضوع خارج از بحث این مقاله است و ما به سراغ بررسی تفاوتها میرویم.
اولین تفاوت این دو مورد در نحوه ثبت است. اگر به فکر ثبت رسمی و قانونی نام شرکت هستید باید به سراغ اداره مالکیت معنوی و صنعتی بروید تا بعدا دچار مشکل نشوید. بعد از این که مراحل ثبت را انجام دادید دیگر کسی نمیتواند از نام تجاری ثبت شده شرکت شما استفاده کند؛ زیرا حق مالکیت قانونی با شما است و میتوانید از آنها شکایت کنید. به عبارت دیگر، به صورت انحصاری این نام تجاری برای شما خواهد بود و هیچکس حق استفاده از آن را ندارد. اما اگر اسمی برای شرکت خود انتخاب کنید وآن را به ثبت نرسانید، از نظر قانونی نمیتوانید نسبت به مالکیت آن ادعایی داشته باشید. بنابراین حتی اگر سالها از آن اسم تجاری بدون ثبت قانونی استفاده کنید، در صورتی که اشخاص دیگری نسبت به ثبت آن اقدام کنند، میتوانند از شما شکایت کنند.
نام برند یک موضوع کاملا متفاوت است و شاید به اندازه نام شرکت نیاز به ثبت ندارد. در حقیقت در اداره مالکیت معنوی و صنعتی چیزی به عنوان ثبت اسم برند وجود ندارد. البته از طریق اداره ثبت شرکتها میتوانید نسبت به ثبت آن اقدام کنید. همان طور که گفتیم هر شرکتی با توجه به محصول و خدمات خود یک اسم برند مشخص میکند که مخاطب به وسیله احساسی که از آن نام میگیرد، ترغیب به خرید میشود. شما به کمک آن حس اعتماد در مشتریان خود ایجاد میکنید. در حقیقت اگر برند شما بتواند جایگاه خوبی در میان مردم کسب کند و حس اعتماد و رضایت را به آنها منتقل کند، میتوانید فروش خود را تا حد قابل توجهی افزایش دهید و نتایج بسیار خوبی به دست بیاورید.
از دیگر تفاوتهایی که نام برند و شرکت در ایران دارد، میتوان به مدت اعتبار آنها اشاره کرد. مدت اعتبار اسم برند در کشور ما حدودا ۱۰ سال است و بعد از این که این دوره به اتمام رسید، باید مجدد به مراکز مربوطه مراجعه کرده و آن را تمدید کنید. اگر شما یک برند معروف باشید و دوره اعتبارتان تمام شده باشد و آن را تمدید نکنید، دیگران میتوانند از آن استفاده کنند. اما در مورد اسم شرکت این موضوع متفاوت است و مدت خاصی وجود ندارد و تا جایی که شما شرکت خود را تعطیل نکنید، حق مالکیت اسم آن با شما است و طبق قانون موجود نیازی به تمدید و تغییر آن نیست.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی تفاوت شرکت و برند پرداختیم. ابتدا با تعریف آنها آشنا شدیم و سپس به این موضوع اشاره داشتیم که نام شرکت و برند با یک دیگر متفاوت است و این تفاوتها بررسی کردیم. همان طور که مطرح شد نام شرکت نشان دهنده اسم تجاری شما است، اما نام برند احساسی است که مخاطب نسبت به خدمات و محصولات شما در ذهن دارد. ثبت این اسامی و مدت اعتبار این دو نیز با یک دیگر فرق دارد.