از میان هفت نوع شرکت رایج بازرگانی، شرکتهای مسئولت محدود و سهامی خاص جزو موارد پرطرفدار و پرکاربرد به شمار میروند. این شرکتها به دلیل کاربردی بودن و سهولت در اداره، در ماده ۲۰ قانون تجارت نسبت به سایر شرکتها، روش ثبت و نگهداری آسانتری دارند. این دو شرکت ازنظر سهولت، با یکدیگر شباهت دارند، اما تفاوت شرکت مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص فقط به نامگذاری آنها محدود نمیشود. بلکه هر یک از آنها ویژگیها و روشهای ثبت و اداره خاص خود را دارند.
آشنایی با شرکت های مسئولیت محدود و سهامی خاص
شرکت مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص دو نوع اصلی از شرکتهای تجاری هستند که در حقوق تجارت و قانون تجارت بسیار شناختهشدهاند. برای ورود به بحث در مورد شرکتها، ابتدا باید بهطور مختصر به توضیح هر یک از آنها بپردازیم، سپس شباهتها و تفاوت شرکت مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص را برشماریم.
شرکت مسئولیت محدود
در این شرکت، مالکان یا سهامداران، مسئولیت مالی شرکت را فقط تا اندازه سرمایهگذاری خود در شرکت میپذیرند. بهعبارتدیگر، در صورت بروز مشکلات مالی یا حقوقی در شرکت، دارندگان سهام تنها مسئولیتی تا حد تعیینشده سرمایهگذاری خود دارند. در این حالت مسئولیتهای شرکت بر روی دارندگان سهام محدود میشود. این شرکتها بهعنوان نوع میانه شرکتهای خصوصی و عمومی در نظام حقوقی شناخته میشوند.
شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص یکی از محبوبترین انواع ثبت شرکت تجاری در ایران است. در این نوع از شرکتهای تجاری، سهام بین شرکا تقسیم میشود و هر یک از صاحبان مقدار مشخصی از سهام را در اختیار دارند.
حداقل تعداد اعضا در شرکت سهامی خاص سه نفر به همراه دو بازرس غیر فامیل است. در این نوع شرکت، مسئولیت سهامداران به میزان سرمایهگذاریشان در شرکت محدود نمیشود و میتواند بیش از سرمایهگذاریشان در شرکت باشد.
بر روی لینک زیر کلیک کنید و از محتوای کامل ثبت شرکت سهامی خاص استفاده کنید.
شباهتهای این شرکتها
این دو نوع شرکت در چند جنبه با یکدیگر مشابهت دارند که شامل:
- حداقل سرمایه: در هر دو نوع شرکت، حداقل مقدار سرمایهگذاری برای شروع فعالیت معین شده است. این مبلغ در هر دو حالت، حدود یک میلیون ریال میباشد.
- افزایش سرمایه: در این شرکتها، افزایش سرمایه میتواند بهصورت اختیاری انجام شود. این بدان معنی است که شرکتها میتوانند بدون نیاز به تغییرات قانونی برای افزایش سرمایه خود اقدام کنند.
- حق رأی: در شرکتهای مسئولیت محدود، حق رأی اعضا بر اساس سرمایهگذاریشان در شرکت تعیین میشود. درحالیکه در شرکتهای سهامی خاص، حق رأی اعضا بر اساس تعداد سهامی که در اختیار دارند تعیین میگردد.
این شباهتها ازجمله نکاتی هستند که میتوانند در تصمیمگیری برای انتخاب نوع شرکت مناسب برای کسبوکارها مورداستفاده قرار گیرند.
مقایسه شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص
تفاوت شرکت مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص شامل موارد زیر است:
- تعداد شریکها در شرکتهای با مسئولیت محدود حداقل دو نفر و در شرکتهای سهامی خاص حداقل سه نفر است.
- در شرکتهای سهامی خاص، انتخاب بازرس اصلی و علیالبدل الزامی است، اما در شرکتهای با مسئولیت محدود اختیاری است.
- کل سرمایه در شرکتهای ثبتشده با مسئولیت محدود باید به مدیرعامل تحویل داده شود و ارائه گواهی بانکی برای این اقدام لازم نیست.
- در شرکتهای سهامی خاص، انتخاب روزنامه کثیرالانتشار برای درج آگهیهای شرکت الزامی است، اما در شرکتهای با مسئولیت محدود اختیاری است.
- سرمایه به اشتراکگذاری سهام یا قطعات سهام در شرکتهای با مسئولیت محدود، تقسیم نمیشود و هر شریک تنها بهاندازه سرمایه خود در شرکت مسئولیت مالی دارد.
- مدت مدیریت در شرکتهای سهامی خاص حداکثر دو سال بوده که قابل تمدید است؛ اما در شرکتهای با مسئولیت محدود، مدیران میتوانند برای مدت نامحدود انتخاب شوند.
- اعضای هیئتمدیره در شرکتهای سهامی خاص باید الزاماً سهامدار باشند، درحالیکه مدیران در شرکتهای با مسئولیت محدود میتوانند از بین شرکا یا از خارج شرکا انتخاب شوند.
- در شرکتهای سهامی خاص، حداقل ۳۵٪ سرمایه باید نقداً در یکی از شعب بانکی بهحساب شرکت واریز شود و گواهی مربوطه ارائه شود؛ اما حداکثر ۶۵٪ سرمایه میتواند در تعهدات سهامداران باشد.
- تقسیم سود در شرکتهای سهامی خاص بهتناسب تعداد سهام انجام میشود، درحالیکه در شرکتهای با مسئولیت محدود بهتناسب سرمایه شرکا صورت گرفته و شرکا میتوانند در اساسنامه ترتیب دیگری برای تقسیم سود تعیین کنند.
- مجامع عمومی در شرکتهای سهامی خاص توسط هیئترئیسهای با یک نفر رئیس، دو نفر ناظر (هر سه از سهامداران شرکت) و یک نفر منشی برگزار میشود؛ اما در شرکتهای با مسئولیت محدود، مجامع عمومی حیات رئیسه ندارند و تنها در شرکتهایی که تعداد شرکای آن بیشتر از ۱۲ نفر است، مجامع عمومی توسط هیئت نظارت اداره خواهد شد.
معایب شرکتهای مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص
شرکت با مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص، هرکدام ویژگیها و معایب خود را دارند. در زیر به معایب هر یک اشاره میکنیم:
معایب شرکت با مسئولیت محدود
این شرکتها معمولاً با محدودیتهایی در جذب سرمایه روبرو هستند. در واقع برای جذب بیشتر سرمایه نسبت به شرکتهای سهامی خاص مشکلاتی دارند. از دیگر معایب این نوع شرکتها، مسئولیت محدود صاحبان سهام است که میتواند باعث کاهش انگیزه سهامداران برای رشد و توسعه کسبوکار گردد. همچنین، روند انتقال سهام در این شرکتها معمولاً پیچیدهتر و زمانبرتر از شرکتهای سهامی خاص است.
معایب شرکت سهامی خاص
یکی از معایب اصلی شرکتهای سهامی خاص، مسئولیت غیر محدود سهامداران است که میتواند باعث افزایش ریسکهای مرتبط با کسبوکار شود. همچنین، به دلیل وجود تعداد بیشتری از سهامداران و مدیران، اداره و نظارت بر این نوع شرکتها ممکن است با پیچیدگیهای بیشتری همراه باشد. از دیگر معایب آن، وابستگی به مقررات سهامداری است که میتواند باعث اتخاذ تصمیماتی شود که برای سود طولانیمدت شرکت منطقی نباشد.
درهرصورت، انتخاب بین این دو نوع شرکت باید بر اساس نیازها و مشخصات خاص هر شرکت و مسیر رشدی که میخواهد طی کند، صورت گیرد.
مزایای شرکتهای مسئولیت محدود و سهامی خاص
این دو شرکت در ساختار تجاری خود مزیتهای زیادی دارند که در ادامه به بررسی هرکدام بهصورت جداگانه می پردازیم:
مزایای شرکت با مسئولیت محدود
این نوع شرکت تجاری، با محدودیت مسئولیت سهامداران از مزیتهای قابلتوجهی برخوردار است. این امر موجب حفظ داراییهای شخصی آنها در مواجهه با خطرات مالی شرکت میشود. بهعلاوه، شرکت با مسئولیت محدود از انعطافپذیری بیشتری در مدیریت و عملکرد برخوردار است و میتواند بهراحتی با تغییرات در بازار و شرایط متغیر سازماندهی شود. همچنین، انتقال سهام در این نوع شرکت معمولاً آسانتر و سریعتر انجام میشود که به سهامداران این امکان را میدهد که بهراحتی از سرمایهگذاری خود خارج شوند.
مزایای شرکت سهامی خاص
این شرکتها به دلیل قابلیت جذب سرمایه بیشتر از سهامداران، میتوانند بهترین فرصتها را برای رشد و توسعه خود داشته باشند. همچنین، این شرکتهای سهامی خاص با انعطافپذیری در ساختار مدیریت، از دانش و تجربیات متنوع سهامداران بهمنظور توسعه و پیشرفت استفاده میکنند و سودهای حاصل از فعالیتهای خود را بهتناسب تعداد سهامداران عادلانه تقسیم میکنند. این اقدام، انگیزه سرمایهگذاران را برای حضور در بازار افزایش میدهد.
مدت زمان ثبت شرکتها
مدتزمان ثبت شرکت سهامی خاص و مسئولیت محدود بسته به شرایط مختلف ازجمله میزان ترافیک مراکز ثبت و اسناد موردنیاز، متغیر است. بهطورکلی، اگر فرد متقاضی خود این فرآیند را انجام دهد، معمولاً طبق آمار، این فرآیند 3 تا 4 بار طی شده و هر بار 30 تا 45 روز زمان میبرد؛ اما اگر این اقدام توسط افراد متخصص و ماهر انجام شود، میتوانید این مراحل را با بهترین و سریعترین روش تخصصی و در کوتاهترین زمان ممکن، طی کنید.
ضرورت مشاوره تخصصی در ثبت شرکتها
در فرآیند ثبت شرکت، علاوه بر آشنایی با تفاوت شرکت مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص و مزایا و معایب آن، آگاهی از جزئیات و نکات کلیدی نیز بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا هر نوع شرکت در فرآیند ثبت خود نکات حیاتی خاصی دارد که متخصصان امر بهخوبی با آنها آشنا هستند. به همین دلیل، برای انجام مراحل ثبت شرکت و اطمینان از صحت و کارایی آن، بهتر است به مراکز تخصصی ثبت شرکتها مراجعه کرده و از دانش و تجربیات آنان بهرهمند شویم.
یکی از این مراکز حرفهای، ثبت اکسیر است. این مجموعه با استفاده از اساتید متخصص و ماهر در حوزه ثبت شرکت و برند، ثبت تغییرات و تنظیم اساسنامه، نقلوانتقال سهام در شرکتهای سهامی خاص و با مسئولیت محدود، بهترین خدمات را ارائه میدهد. همچنین انحلال شرکتها، ثبت نام و برند تجاری و افزایش یا کاهش سرمایه، از دیگر فعالیتهای این شرکت به شمار میرود. ثبت اکسیر با هدف جلب رضایت مشتریان و کسب اعتماد آنها همواره در تلاش است تا بهترین خدمات را ارائه دهد.
برای دیدن پیج اینستاگرام ثبت اکسیر کلیک کنید